Cum pot firmele să evite riscurile neîndeplinirii obligațiilor de mediu? (P)

en2.jpg

[ad_1]

Conform legislației, toți producătorii și importatorii de echipamente electronice și electrocasnice din România au obligația de a colecta minim 65% din cantitatea de produse introduse în piață.

Scopul acestei obligații este de a stimula acțiunile de reciclare electrocasnice și electronice, de a reduce consumul de resurse naturale de care planeta dispune și, bineînțeles, de a proteja mediul înconjurător.

Pentru a îndeplini această obligație, producătorii și importatorii trebuie să pună la dispoziția clienților o rețea bine dezvoltată de colectare a deșeurilor. Fiindcă e dificil și costisitor pentru unele companii să dezvolte o astfel de rețea la nivelul întregii țări, pot opta pentru transferul de responsabilitate către o entitate autorizată. Este mai eficient și, bineînțeles, mai avantajos datorită costurilor.

Așadar, companiile care doresc să încheie un contract de transfer de responsabilitate, pentru a fi sigure că aleg partenerul potrivit pot avea în vedere aspecte precum rețeaua de colectare disponibilă a organizațiilor, reciclare electrocasnice preț și restul serviciilor incluse.

Ce servicii de conformare de mediu oferă organizațiile de transfer responsabilitate pentru producători?

Prin intermediul transferului de responsabilitate, producătorii pot fi siguri că obligațiunile de reciclare sunt îndeplinite corespunzător. Organizațiile care preiau responsabilitățile se ocupă de colectarea deșeurilor astfel încât să se atingă pragul minim de colectare, de realizarea raportărilor lunare privind cantitățile de DEE colectate, de emiterea facturilor aferente contravalorii timbrului verde pentru produsele electronice introduse în piață și, nu în ultimul rând, de dezvoltarea rețelei de colectare.

Firmele care optează pentru transferul de responsabilitate, pe lângă faptul că vor avea siguranța îndeplinirii obligațiilor prevăzute în lege, vor beneficia și de alte avantaje, precum:

  • Transparență în toate acțiunile întocmite de organizația care a preluat responsabilitățile;
  • Programe de informare adresate publicului cu scopul de a conștientiza importanța acțiunilor de reciclare electrocasnice și electronice;
  • Extinderea rețelei de colectare la nivel național;
  • Costuri mai mici pentru îndeplinirea ratei de colectare.

Fiindcă dezvoltarea unei rețele de colectare implică un proces lung și foarte costisitor, încheierea unui contract de transfer de responsabilitate devine automat mai avantajos. Companiile nu mai sunt nevoite să plătească sume uriașe pentru înființarea centrelor și a punctelor de colectare, pentru logistică, personal și alte cheltuieli aferente, ci pot beneficia de un preț mai avantajos pentru serviciile de colectare DEE, implicit de o rețea bine dezvoltată, prin transferul de responsabilitate.

Cum se realizează transferul de responsabilitate în domeniul echipamentelor electrice?

Transferul de responsabilitatea se realizează pe baza unui contract încheiat, în care se  stipulează că entitatea autorizată preia toate îndatoririle producătorului sau importatorului și se asigură că realizează minimul de colectare impus prin lege.

Pe baza contractului, producătorul sau importatorul nu mai este direct responsabil, ci toate îndatoririle revin organizației care a preluat responsabilitățile. Prin intermediul acestui contract, beneficiarul poate avea siguranța îndeplinirii obligațiunilor, fiind diminuate astfel riscurile unor sancțiuni impuse de autoritățile competente.

De ce să închei un contract de transfer de responsabilitate?

Așa cum a fost menționat anterior, transferul de responsabilitate este avantajos din mai multe motive. Costurile implicate sunt mai mici. Astfel că, vei face economii financiare sau poți redirecționa o parte din buget pentru alte obiective.

Mai apoi, ai siguranța îndeplinirii obligațiilor. Fiindcă organizațiile care preiau responsabilitățile au o rețea de colectare mai mare, extinsă pe teritoriul întregii țări, va fi mult mai ușor să colecteze cantitatea minimă necesară. De altfel, aceste organizații fac periodic campanii prin care informează publicul cu privire la importanța reciclării. Acestea, nu doar că educă populația, ci și impulsionează oamenii să recicleze mai mult.

Nu în ultimul rând, poți fi sigur că totul se desfășoară într-un cadru legal, activitățile fiind derulate în conformitate cu legile în vigoare. În plus, în cazul unor modificări legislative, aceste organizații au acces mai rapid la noile informații, datorită personalului dedicat, care urmărește constant legislația DEEE.

Articolul Cum pot firmele să evite riscurile neîndeplinirii obligațiilor de mediu? (P) apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link